Monday, April 5, 2010
HARI MINGGU YANG MENYERONOKKAN!
Sabtu, 3 April 2010 baru-baru, Wan telah menyertai pertandingan memasak puding anjuran KEMAS kawasan Seputeh.Wan peserta dgn no penyertaan ke-4. Ada dua kategori masakan iaitu kerabu dan puding. Kalau kerabu-kerabu ni memang Wan tak pandai langsung. Wan masuk pertandingan pada saat-saat akhir iaitu sehari sebelumnya. Biasanya sebarang keputusan untuk buat sesuatu atau pergi ke mana-mana, Wan akan lakukan sehari sebelum. Nak janji dengan orang pun tak sedap hati sebab tempahan kuih Wan kadang-kadang tu datang tengah-tengah malam pun ada. Jadi, pilihan terbaik adalah keputusan saat-saat akhir. Nak buat macamana, beginilah hidup orang yang masuk dalam dunia perniagaan ni. Orang lain mungkin boleh goyang kaki bila hari minggu, tapi bagi Wan setiap masa adalah berniaga. Susah nak menolak permintaan orang. Kadang-kadang bukan duit sangat yang kita kejar, tetapi memenuhi permintaan orang yang lebih Wan utamakan terutamanya pelanggan tetap. Wan sayang pelanggan semua kerana merekalah yang telah memberikan sokongan selama ini.
Dalam sibuk-sibuk berniaga ni, apabila sekali-sekala ada aktiviti yang mampu menjana minda, Wan akan sertai. Jadi selepas Subuh, dalam jam tujuh, Wan pun mulalah berperang dengan senduk dan segala bagai peralatan. Tengah-tengah kacau suji, tiba-tiba Wan tertanya sendiri, “Eh! Nak kacau sampai bila ni? Bila dah gelegak, kena kacau berapa lama lagi? Alamak! Lupalah!” Maklumlah resepi ni dah lama Wan tak buat. Tapi tawakkal je lah, lepas dah gelegak lama sikit, Wan pun tuang dalam gelas kaca. Tapi rasa tak puas hati. Wan pun telefon mak mertua, nak tanya pasal masak suji ni. Dulu resepi ni, wan jugak yang bagi pada mak mertua. Rupa-rupanya tuan yang bagi resepi pulak dah lupa. Mak mertua Wan pun terangkan pada Wan dengan panjang lebarnya. “Ok, mak! Terima kasih mak!” Wan telefon tu nak confirm, betul tak cara yang Wan buat. Patutnya lepas gelegak sikit, matikan api. Tapi Wan lepas gelegak kacau lagi dan lagi. Jadi bila dah tuang tu, adunan agak pekat. Tapi tak apalah…. Wan dah rata-ratakan dengan sudu. Kemudian kacau-kacau, masuk itu masuk ini, dan akhirnya siaplah trifle suji.
Akhirnya keputusan pun sudah berada di tangan pengadil. Nama Wan diumumkan sebagai pemenang tempat ketiga. Alhamdulillah! Puding pemenang pertama dan kedua Wan tak sempat nak rasa. Mesti sedap punya!
Ini pemenang pertama.
Ini pemenang kedua.
Bagi pertandingan kerabu pula, Wan sempatlah merasa kerabu yang dibuat oleh Kak Mai. Wan minta kebenaran nak rasa sikit kerabu tu. Kak Mai beria-ria benar bagi Wan rasa. Patutlah Kak Mai jadi pemenang pertama, kerabu yang dia buat best sangat! Sampai dua hari Wan teringat-ingat kerabu Kak Mai. Sampai suruh suami Wan cari daun kaduk dan ulam raja. Nama kerabu Kak Mai ni, “Kerabu Ulam-ulaman.” Ulam utamanya adalah ulam raja. Ulam Raja ni memang Wan tak suka rasa dia sejak dulu. Tapi adunan kerabu Kak Mai telah mengubah persepsi Wan selama ini. Terima kasih Kak Mai! Yang istimewanya kerabu Kak Mai ni ialah ramuannya tidak menggunakan kelapa. Jadi kerabu ni tak basi lah. Kadang-kadang orang buat kerabu, bila dah lama, rasanya dah jadi lain macam. Macam apa ye? Macam basi lah! Ialah…. kelapakan tak tahan lama.
Resepi ni Wan cadangkan pada kawan-kawan untuk mencubanya. Memang berbaloi makan. Tapi berbaloi pada tekak Wan lah. Tak tahu lah pada selera orang lain. Tapi kalau nak lagi sedap, kerabu tu balut dengan daun kaduk ye! Wan tak pernah rasa daun kaduk sehelai-helai macam tu. Mula-mula rasa takut nak makan, takut ada rasa yang Wan tak mampu nak habiskan. Tapi rupa-rupanya kerabu ni memang kena betul dengan rasa daun kaduk. Sebelum ni, sejak dulu lagi Wan sering tertanya-tanya, daun kaduk ni orang makan dengan apa ye? Sebab kalau kat pasar Chow Kit, ramai peniaga masih jual daun kaduk ni. Sekarang Kak Mai telah berjaya mengubah tanggapan kolot Wan pada daun kaduk dan ulam raja malah telah membuka lagi selera Wan pada masakan kampung yang memang menjadi kegilaan Wan sejak dulu.
Kalau bercerita pasal masakan kampung ni, selera Wan dan suami memang kontras. Suami Wan lebih kepada masakan mamak, ada kari, kurma dan seumpamanya. Tapi Wan akan naik hantu kalau jumpa tempoyak, ikan kering, ulam, budu, cencaluk, sambal belacan dan segala macam masakan kampung. Tidak kisahlah masakan kampung dari negeri mana. Dulu semasa di Sarawak, Wan pernah merasai umai. Umai ni ikan mentah yang dicampur dengan pelbagai ramuan ulam. Keenakannya masih teringat-ingat sehingga kini. Belum lagi bercerita pasal mee kolok dan pusuk goring tempoyak. Yum! Yum!
Kalau masakan Semenanjung pula, Wan boleh makan berpinggan-pinggan nasi hanya dengan berlaukkan sambal tempoyak. Tak perlu ikan, tak perlu sayur, hanya sambal tempoyak! Aduh! Cerita pasal ni je pun, dah telan air liur banyak kali. Tapi nak buat semua tu, wan memang tak pandai. Sampai sekarang wan tak pandai masak lemak, walaupun dah mintak resepi pada mummy Wan. Dulu, wan pernah teringin benar nak makan kuah lemak ikan, jadi wan pun telefon mummy kat Kuantan. Semangat tak tahu cakaplah, punya berkobar-kobar. Sanggup ni pergi kedai cari santan, ikan kembung, asam keping dan segala macam bahan. Sejak kahwin, memang wan jarang ke pasar, semua suami Wan yang buat. Dulu masa anak dara pun Wan tak ke pasar cuma mummy je pergi. Minta maaflah,bukan malas tapi Wan rasa malu sangat nak keluar rumah. Lepas kahwin lagi rasa malu dengan lelaki, tapi buat-buat control macho. Dulu nak keluar rumah pun malu, sampai jiran tak tahu pun Wan balik bercuti semester. Kalau sebulan cuti, sebulanlah nampaknya Wan memerap kat rumah. Wan lebih senang, kemas rumah, masak dan jaga adik-adik. Eh! Melalut lah pulak! Nak cerita lagi pasal kuah lemak tadi. Suami Wan dan anak-anak pun tertunggu-tunggu nak makan masakan istimewa Wan tu. Wan pun sama-sama dah tak sabar. Bila dah gelegak kuah, apalagi Wan pun bersemangatla nak rasa. Aduh! Teramatlah… tak sedapnya! Rasa serbuk kunyit yang amat kuat. Patutla tengok kuah warna kuning sangat. Mummy cuma cakap bahan, wan ni buat pandai-pandai je masuk bahan ikut sesuka hati! At last, kena beli lauk kat kedai tengahari tu. Kuah lemak langsung tak boleh makan. Frust betul! Sejak hari tu sampai sekarang, kalau nak makan kuah lemak ke, sambal tempoyak ke, Wan suruh kawan Wan masakkan dan Wan bayar kat dia sebagai tanda terima kasih.
Okay, cukuplah cerita hari minggu Wan baru-baru ni. Bersama-sama ini Wan sertakan resepi untuk Trifle Suji dan Kerabu Ulam-ulaman. Selamat Mencuba ye kawan-kawan!
TRIFLE SUJI
Adunan suji:
4 cawan susu segar
½ cawan gula pasir
secubit garam
¾ cawan suji
Jelly Lady’s Choice
Fruit Cocktail
Adunan kastard:
9 sudu besar tepung kastard
10 susu besar susu pekat
6 cawan air
Adunan jelly:
1 paket jelly segera.
* Sila gunakan sudu sukatan, bukan sudu kegunaan makan.
Cara membuat:
1. Kacau susu, gula dan garam. Kacau sehingga gula hancur.
2. Kemudian masukkan suji dan barulah dikacau di atas api yang perlahan.
3. Kacau hingga menggelegak sedikit. Jangan terlalu lama di atas api.
4. Tuangkan ke dalam bekas yang jernih.
5. Biarkan 3 hingga 4 minit. Kemudian aturkan fruit cocktail di atas adunan suji tadi dan ambil 2 atau 3 sudu besar sirap fruit cocktail dan tuang di atas buah tadi.
6. Biarkan sejuk dan ketepikan.
7. Masak kastard dan tuang di atas adunan suji tadi.
8. Kemudian masakkan jelly dan tuang di atas adunan kastard tadi. Elok dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih menyegarkan.
KERABU ULAM-ULAMAN
Bahan-bahan:
Daun Ulam Raja
3 batang bunga kantan
5 biji cili padi
3 biji cili merah/masak
5 biji bawang besar
8 helas daum limau purut
udang kering/udang geragau (disangai atas kuali hingga garing- tak guna minyak)
4 biji limau kasturi (diperah)
garam secukupnya
2 sudu besar gula
Cara:
1. Hiris halus semua daun ulam.
2. Potong dadu bawang besar
3. Hiris nipis cili padi, cili merah dan serai
4. Tumbuk udang kering hingga halus.
5. Gauk semua bahan dan masukkan perahan limau
6. Masukkan garam, gula dan gaul rata.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kak wan,
ReplyDeletetahniahh...
Salaam Wan
ReplyDeleteCongrats! emmm.... trifle suji yang menang tu ada lagi tak? nak rasa! ...heheh
Wan ni bab makan boleh tahan jugak ek, tapi maintain jer kecik molek....heran betui! ;)
VpeaceV
Salam Atikah,
ReplyDeletehehehehee... toce!toce! Ala... saje-saje penuhkan masa minggu.
Salam Ummiazuddin,
ReplyDeleteTerima kasih. Trifle suji dah licin pagi tu jugak. Wan buat semangkuk besar, kami makan ramai-ramai sehingga menjilat jari. heheheh.. lain kali kita jumpa wan buat ye!
Soal makan jangan cakap. Tu part yang paling syok. Betul tak? Maintain tu tak reti nak cakap. Wan nak gemuk tapi tak dapat-dapat. Hubby suka wan keding, so ikut cik abang je lah....heheheheheh...