Saturday, February 6, 2010
Petang ni tiba-tiba Wan teringin nak makan pisang bakar. Pisang bakar ni Wan teringat masa kecik-kecik dulu, ayah Wan selalu buat macam ni bila hari minggu. Bakar waktu pagi selepas ayah dan mak Wan balik pasar. Ayah Wan dulu polis hutan, jadi cara masak sebegini antara cara untuk survival di hutan. Cubalah buat. Rasa dia sungguh sedap. Tapi kena pilih pisang yg agak masam sikit. Tapi Wan tak tahu nama pisang tu. Jadi Wan taram je ambik pisang yg ada dijual kat kedai.
Inilah hasil pisang yang telah dibakar. Rasa hangit-hangit isi pisang meninggalkan aroma yang menyelerakan. Tang garing tu yang sedap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam wan,
ReplyDeletekak chaq pun pernah makan pisang bakaq tu masa kecik2 dulu.
tp kalu org utara bakaq 'pisang awak' je . pisang awak tu nama sejenis pisang.
Salam Kak Wan..
ReplyDeleteBestnya pisang bakar... lama tak makan...
Salam Kak Chaq,
ReplyDeleteAkak pun pernah makan pisang ni? Seronoknye, ingat ke wan sorang je yg pernah makan pisang bakar ni.
Oooo... pisang awak ye? Wan tak tahu nama, nanti wan cari pisang tu bakar lagi. pisang yg wan bakar tu tak sama mcm yg ayah wan masak dulu.rupa-rupanye pisang lain, nanti wan tanya org kedai tu pisang 'you' tu.
Salam Atikah,
ReplyDeleteye.... memang sedap, dah try ke? sedap makan petang-petang ni!
Salam kak wan...
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu selalu makan... tapi sejak dok KL nie dah lama tak buat....
makan panas2 cicah ngan kelapa... bestnya... tambah2 makan time hujan lagi enak.... hehehe
Salam Atikah,
ReplyDeleteAmboi! Mak aiii! Awak lagi terel bab pisang bakar ni. Tak pernah pulak akak makan cicah ngan kelapa. Dengar pun dah terliur, tak pe nanti kak wan cuba resepi awak pulak. Thanks!
salam wan..
ReplyDeletenak rasa pisang bakar tuh..leh tak..?
waslam
Salam Cik Lie,
ReplyDeleteNak rasa? Amboi! mak oiii! jauh tu nak hantar!